Μέχρι το Πάσχα

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Πάσχα στην Κέρκυρα..


Κέρκυρα..Ένα κομμάτι γης καρφωμένο πάνω στο απέραντο μπλε του Ιονίου…

Ένας τόπος ευλογημένος  που όσο περιπλανίεσαι στα καντούνια, σου αποκαλύπτει σιγά-σιγά, σχεδόν ψιθυριστά τα μυστικά, τη φυσική ομορφιά, την ιστορία και τον πολιτισμό  του. Και το κάνει από την πρώτη στιγμή, πριν ακόμα ακουμπήσεις τα χώματα της. Σα να θέλει να σε εντυπωσιάσει από το πρώτο λεπτό, από την πρώτη ματιά, το Παλαιό φρούριο, ακούραστος φρουρός είναι εκεί να σε καλωσορίσει, τα μουράγια σου δείχνουν τον δρόμο προς το λιμάνι και αμέσως καταλαβαίνεις την ιδιαιτερότητα και την μοναδικότητα αυτού του νησιού.

Κάθε στιγμή του χρόνου είναι κατάλληλη για να επισκεφθείς την Κέρκυρα, το τοπίο αλλάζει ανάλογα με την εποχή και πάντα υπάρχει κάτι που θα σε κάνει να το ερωτευτείς παράφορα με την πρώτη ματιά, τόσο που ίσως και να το αγαπήσεις βαθιά όπως  και τόσοι άλλοι από κάθε απλό επισκέπτη μέχρι ποιητές, συνθέτες, πριγκίπισσες και  βασιλιάδες που μαγεύτηκαν στη θέα της.

Μια μαγική στιγμή όμως για την Κέρκυρα είναι η περίοδος του Πάσχα, εκεί στην καρδιά της άνοιξης η βασίλισσα του Ιονίου ντύνεται με τα καλά της και ξεδιπλώνει όλες της τις ομορφιές.Το Πάσχα στην Κέρκυρα γίνεται πάνω από όλα για τους Κερκυραίους. Η μύηση στο μεγάλο αυτό γεγονός έρχεται από μικρή ηλικία. Κάθε Κερκυραίος έχει συμμετάσχει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του στις εκδηλώσεις που αφορούν το Πάσχα, το αγαπά, το παρακολουθεί με κατάνυξη και είναι κομμάτι της φιλοσοφίας του, ένα κομμάτι της καρδιάς του το οποίο κουβαλά όπου και να βρίσκεται. Δεν το κρατά όμως εγωιστικά για τον εαυτό του, το μοιράζεται με τους επισκέπτες του νησιού.

Αν τους ρωτήσεις εκείνοι με σχεδόν τραγουδιστή φωνή θα σου μιλήσουν γοργά σα να θέλουν να προλάβουν να σου μάθουν τα πάντα για τα έθιμα τους, για τον Άγιο τους, για τις φιλαρμονικές, για το Πάσχα τους. Και το Πάσχα εδώ είναι κάτι παραπάνω από ένα θρησκευτικό δρώμενο γιατί περικλείει στα σπλάχνα του όλη την ιστορία, την φιλοσοφία, την παράδοση αιώνων και τις μουσικές του νησιού. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ξεχάσεις πως είσαι επισκέπτης, να αφεθείς ολοκληρωτικά και να αφουγκραστείς  τον παλμό των ημερών από το Σάββατο του Λαζάρου ως την Νια Τρίτη… 
...Γιατί εδώ χτυπά η καρδιά της Κέρκυρας!
Ε.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου